Tanúhegyek lakóautóval: Somló

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Elhatároztuk, hogy itthoni lakóautós csavargásaink alkalmával végigjárjuk a Balaton felvidék mind a 10 tanúhegyét (előbb vagy utóbb). Ezúttal a Somlót vettük célba. Pont a legjobbkor, szüret idején!

Hol aludjunk?

Mivel a Somló környékén nem mutatott a P4N parkolót, és a sötétben nem szerettük volna magunk felfedezni egy újat, így a környéken próbálkoztunk. Herenden a porcelán manufaktúra előtti parkolót nagyon hangosnak találtuk, Kislődön a kalandpark előtt tábla figyelmeztetett, hogy a magánterületről elszállítják az illetéktelenül ott parkolókat nyitva tartási időn kívül. Végül Sümegen kötöttünk ki, ahol a vár alatt, a büfésor mellett töltöttünk az éjszakát.

Sümegen a vár alatt aludtunk

Reggel sétáltunk egyet a környéken, mielőtt elindultunk Somló várát meghódítani.

Reggeli séta a Sümegi várhoz

Somló

A vár “parkolója”- már amennyiben parkolónak nevezhetjük azt a lehetőséget, hogy az út mellett félre lehet húzódni- csak néhány személyautót tud befogadni, mi a lakóautónkat Dobán, a polgármesteri hivatal parkolójában hagytuk (szombaton nem zavartuk az ügyfélfogadást). A falun keresztül hamar elértük a Somló hegy szoknyáját.

Messzinek tűnik még a vár a faluból

A szőlő egy része már hordóban volt, sok helyen pedig éppen most zajlott a szüret, vidám zsibongás járta át a hegyet. Néhány birtokon még fent volt a szőlő a tőkéken. Az aranyló fürtök szinte kiabáltak: szedj le és harapj belém!

Csábító szőlőfürtök

A Somló várhoz szinte végig betonozott út visz, helyenként elég meredek. Az alsó várat éppen tatarozták, csak a felsőt tudtuk megnézni.

Somló vára

Fentről belátni a Kisalföldet, csak a Ság hegy púposodik ki. A kilátás lenyűgöző, a várban széthagyott szemét már kevésbé. Hiányoltuk a tájékoztató táblákat, jó lett volna többet olvasni a vár történetéről.

Kilátás a várból

Egy kicsit még magasabbra kellett másznunk hogy a kilátót is elérjük.

Szent István szobor a kereszttel

A hegytetőn, a tisztáson kisebb nagyobb csoportok élvezték az őszi napsütést és az otthonról hozott ebédet. Mi is megpihentünk kicsit, de az alig 2 emelet magas kilátót 800Ft – ért kihagytuk (nem láttunk mást sem felmenni).

A kilátó előtt sokan piknikeztek

Valami probléma volt a gyomrommal, eléggé émelygős voltam,így a hosszabb út helyett a rövidebb tanösvényt választottuk lefelé menet. Az út az erdőben vitt, amíg a szőlőket el nem értük, nem volt kilátás.

A tanösvényen

A falut hátulról, a szőlők és a “szellemváros” felől közelítettük meg. Útközben nem bírtuk ki, hogy a már leszüretelt tőkén hagyott “kapás” szőlőből ne csenjünk el egy szemet. Ha nem lettem volna vacakul, akkor a túránk a borospincék között folytatódott volna és beszereztünk volna néhány üveg Somlói Juhfarkot, esetleg friss mustot.

A túra után úgy terveztük, hogy Mesteriben fogjuk a fáradtságot kiáztatni a tagjainkból.

Vulkán kemping- Celldömölk

A Mesteri kemping tele volt, mindössze 3 szabad parcellájuk akadt. Az egyik kicsi volt, a másikra félig ráállt a szomszéd lakóautó, a harmadikba lelógott egy fa. Nagyon szeretjük ezt a kempinget amikor kevesen vannak, de így zsúfoltan cseppet sem vonzó. Pláne, ha egy 7,4 m-es lakóautót kell bejátszani a keskeny utakon! Inkább továbbmentünk Celldömölkre, a Vulkán termált még eddig nem próbáltuk ki. A hotel recepcióján bejelentkeztünk, korrekt, tárgyszerű tájékoztatást kaptunk, de egy mosolynak is örültünk volna.

Majd hátramentünk a kempingbe és egy tetszőleges helyre beálltunk, ahol éppen szabad volt.

A hatalmas parcellán kényelmesen elfértünk

Az utóbbi időben épült magyar kempingek közül nálam ez viszi a pálmát tervezési szempontból. Az utak nagyon szélesek, nemcsak a főutak, hanem a parcellák között is. Az egyik kis utcácska végén át lehet fordulni a következőbe, így nem kell tolatni sehol, ami egy hosszú lakókocsis szerelvénynél kifejezett előny. A parcellák sóderesek, hatalmasak, 16A-es áram csatlakozó van 4 parcellánként. Minden utcácska végében vízvételi lehetőség van, szennyvízleeresztővel. A növényzet még nem nőtt fel teljesen, így kevés árnyékot adnak még nyáron, ennek ellenére nagyon hangulatos az egész. A tájolás is remek, a lakó előtt üldögélve a Ság hegy látványában gyönyörködhetünk.

A Ság hegy látványában gyönyörködhetünk, a mobilházak teraszáról is.
Az egyik szaniter épület


A szaniter helyiségek minőségi cuccokkal vannak felszerelve, a kialakításuk praktikus. Látszik, hogy aki tervezte, ért a kempingekhez. Van mosókonyha ingyenes mosógéppel, centrifugával és szárítógéppel, valamint főzőlapok is használhatók a mosogatóban. Sajnos a takarításra lehetne nagyobb figyelmet is fordítani, nem csak ott, ahol a papok táncolnak (vagy még ott sem).

A mosdó igényesen van felszerelve

A kemping területén is van játszótér, de egy karórával, a forgókapun keresztül korlátlanul át lehet menni a szálloda területére és igénybe lehet venni a fürdőt és egyéb szolgáltatásokat.

Fürdő

A fürdőben még a kinti medencék fel voltak töltve, de már a gyógymedencén kívül nem fürdött bennük vendég.

Gyerekpancsoló

Bent egy gyermekmedence, egy úszómedence és egy úszómedencének látszó meleg vizes medence volt.

Benti medence

A kinti termál mindössze 18 férőhelyes, így nagyon zsúfolt volt, mi ki sem tudtuk próbálni, a mellette lévő, szintén kicsi medence pedig ücsörögni hideg volt. Szóval termál vadászoknak nem a legideálisabb hely, de nem túl forró strandidőben gyerekekkel jó választás lehet.

A meleg vizes élménymedence ilyenkor már hűvös

Sajnos a mosdóban sem volt meleg víz, így a zuhany alatt sem melegedtünk át. Ezt és a takarítás hiányosságait is jeleztük a recepción.

Az este a vártnak megfelelően nagyon csendes és nyugis volt. Másnap, mivel a fürdő nem nyerte el a tetszésünket, inkább a városban sétáltunk délelőtt. A központi rész nagyon hangulatos, a főtér a szökőkúttal, a templom, mindez egy árnyas parkban,igazán helyes! Csak az a rengeteg eldobott cigarettacsikk és szemét ne lenne a városban!

A hétvége, ahogy szokott, villámgyorsan eltelt, hazafelé pedig már a következő, toszkán utunkat terveztük gondolatban és reménykedtünk, hogy ezúttal nem kell elhalasztanunk.

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Camping Nevio- Dalmácia zöld ölében

Dalmáciában keresel minden igényt kielégítő kempinget a nyaralásodhoz vagy a lakóautós körutadon egy szuper pihenési lehetőséget? A Nevio kitűnő hely mindkettőre!

Berta Szilvia

Busójárás lakóautóval

Nem láttad még sosem élőben a Busójárást? Farsang utolsó hétvégéjén pattanj be a lakóautóba és irány Mohács! Garantáltan jól fogsz szórakozni!