Tanúhegyek lakóautóval: Somló

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Elhatároztuk, hogy itthoni lakóautós csavargásaink alkalmával végigjárjuk a Balaton felvidék mind a 10 tanúhegyét (előbb vagy utóbb). Ezúttal a Somlót vettük célba. Pont a legjobbkor, szüret idején!

Hol aludjunk?

Mivel a Somló környékén nem mutatott a P4N parkolót, és a sötétben nem szerettük volna magunk felfedezni egy újat, így a környéken próbálkoztunk. Herenden a porcelán manufaktúra előtti parkolót nagyon hangosnak találtuk, Kislődön a kalandpark előtt tábla figyelmeztetett, hogy a magánterületről elszállítják az illetéktelenül ott parkolókat nyitva tartási időn kívül. Végül Sümegen kötöttünk ki, ahol a vár alatt, a büfésor mellett töltöttünk az éjszakát.

Sümegen a vár alatt aludtunk

Reggel sétáltunk egyet a környéken, mielőtt elindultunk Somló várát meghódítani.

Reggeli séta a Sümegi várhoz

Somló

A vár “parkolója”- már amennyiben parkolónak nevezhetjük azt a lehetőséget, hogy az út mellett félre lehet húzódni- csak néhány személyautót tud befogadni, mi a lakóautónkat Dobán, a polgármesteri hivatal parkolójában hagytuk (szombaton nem zavartuk az ügyfélfogadást). A falun keresztül hamar elértük a Somló hegy szoknyáját.

Messzinek tűnik még a vár a faluból

A szőlő egy része már hordóban volt, sok helyen pedig éppen most zajlott a szüret, vidám zsibongás járta át a hegyet. Néhány birtokon még fent volt a szőlő a tőkéken. Az aranyló fürtök szinte kiabáltak: szedj le és harapj belém!

Csábító szőlőfürtök

A Somló várhoz szinte végig betonozott út visz, helyenként elég meredek. Az alsó várat éppen tatarozták, csak a felsőt tudtuk megnézni.

Somló vára

Fentről belátni a Kisalföldet, csak a Ság hegy púposodik ki. A kilátás lenyűgöző, a várban széthagyott szemét már kevésbé. Hiányoltuk a tájékoztató táblákat, jó lett volna többet olvasni a vár történetéről.

Kilátás a várból

Egy kicsit még magasabbra kellett másznunk hogy a kilátót is elérjük.

Szent István szobor a kereszttel

A hegytetőn, a tisztáson kisebb nagyobb csoportok élvezték az őszi napsütést és az otthonról hozott ebédet. Mi is megpihentünk kicsit, de az alig 2 emelet magas kilátót 800Ft – ért kihagytuk (nem láttunk mást sem felmenni).

A kilátó előtt sokan piknikeztek

Valami probléma volt a gyomrommal, eléggé émelygős voltam,így a hosszabb út helyett a rövidebb tanösvényt választottuk lefelé menet. Az út az erdőben vitt, amíg a szőlőket el nem értük, nem volt kilátás.

A tanösvényen

A falut hátulról, a szőlők és a “szellemváros” felől közelítettük meg. Útközben nem bírtuk ki, hogy a már leszüretelt tőkén hagyott “kapás” szőlőből ne csenjünk el egy szemet. Ha nem lettem volna vacakul, akkor a túránk a borospincék között folytatódott volna és beszereztünk volna néhány üveg Somlói Juhfarkot, esetleg friss mustot.

A túra után úgy terveztük, hogy Mesteriben fogjuk a fáradtságot kiáztatni a tagjainkból.

Vulkán kemping- Celldömölk

A Mesteri kemping tele volt, mindössze 3 szabad parcellájuk akadt. Az egyik kicsi volt, a másikra félig ráállt a szomszéd lakóautó, a harmadikba lelógott egy fa. Nagyon szeretjük ezt a kempinget amikor kevesen vannak, de így zsúfoltan cseppet sem vonzó. Pláne, ha egy 7,4 m-es lakóautót kell bejátszani a keskeny utakon! Inkább továbbmentünk Celldömölkre, a Vulkán termált még eddig nem próbáltuk ki. A hotel recepcióján bejelentkeztünk, korrekt, tárgyszerű tájékoztatást kaptunk, de egy mosolynak is örültünk volna.

Majd hátramentünk a kempingbe és egy tetszőleges helyre beálltunk, ahol éppen szabad volt.

A hatalmas parcellán kényelmesen elfértünk

Az utóbbi időben épült magyar kempingek közül nálam ez viszi a pálmát tervezési szempontból. Az utak nagyon szélesek, nemcsak a főutak, hanem a parcellák között is. Az egyik kis utcácska végén át lehet fordulni a következőbe, így nem kell tolatni sehol, ami egy hosszú lakókocsis szerelvénynél kifejezett előny. A parcellák sóderesek, hatalmasak, 16A-es áram csatlakozó van 4 parcellánként. Minden utcácska végében vízvételi lehetőség van, szennyvízleeresztővel. A növényzet még nem nőtt fel teljesen, így kevés árnyékot adnak még nyáron, ennek ellenére nagyon hangulatos az egész. A tájolás is remek, a lakó előtt üldögélve a Ság hegy látványában gyönyörködhetünk.

A Ság hegy látványában gyönyörködhetünk, a mobilházak teraszáról is.
Az egyik szaniter épület


A szaniter helyiségek minőségi cuccokkal vannak felszerelve, a kialakításuk praktikus. Látszik, hogy aki tervezte, ért a kempingekhez. Van mosókonyha ingyenes mosógéppel, centrifugával és szárítógéppel, valamint főzőlapok is használhatók a mosogatóban. Sajnos a takarításra lehetne nagyobb figyelmet is fordítani, nem csak ott, ahol a papok táncolnak (vagy még ott sem).

A mosdó igényesen van felszerelve

A kemping területén is van játszótér, de egy karórával, a forgókapun keresztül korlátlanul át lehet menni a szálloda területére és igénybe lehet venni a fürdőt és egyéb szolgáltatásokat.

Fürdő

A fürdőben még a kinti medencék fel voltak töltve, de már a gyógymedencén kívül nem fürdött bennük vendég.

Gyerekpancsoló

Bent egy gyermekmedence, egy úszómedence és egy úszómedencének látszó meleg vizes medence volt.

Benti medence

A kinti termál mindössze 18 férőhelyes, így nagyon zsúfolt volt, mi ki sem tudtuk próbálni, a mellette lévő, szintén kicsi medence pedig ücsörögni hideg volt. Szóval termál vadászoknak nem a legideálisabb hely, de nem túl forró strandidőben gyerekekkel jó választás lehet.

A meleg vizes élménymedence ilyenkor már hűvös

Sajnos a mosdóban sem volt meleg víz, így a zuhany alatt sem melegedtünk át. Ezt és a takarítás hiányosságait is jeleztük a recepción.

Az este a vártnak megfelelően nagyon csendes és nyugis volt. Másnap, mivel a fürdő nem nyerte el a tetszésünket, inkább a városban sétáltunk délelőtt. A központi rész nagyon hangulatos, a főtér a szökőkúttal, a templom, mindez egy árnyas parkban,igazán helyes! Csak az a rengeteg eldobott cigarettacsikk és szemét ne lenne a városban!

A hétvége, ahogy szokott, villámgyorsan eltelt, hazafelé pedig már a következő, toszkán utunkat terveztük gondolatban és reménykedtünk, hogy ezúttal nem kell elhalasztanunk.

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.