Stájerország zöld szívében- lakóautós hétvége a Grüner See-nél

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Be kell valljam, nem szeretem a kánikulát. Ha csak tehetem, menekülök előle. Például Ausztriába, a hegyekbe. Akár egy hétvégére is. A nappalok kellemesen melegek, az éjszakák pedig frissítően hűsek. Pont ahogy szeretem!

A Grüner See már egy ideje szerepel a térképemen a „meglátogatnám” helyek közé mentve. A Zöld tó valaha titkos tippnek számított, mígnem a közösségi média felkapta és azóta Ausztria egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A tó minden évszakban más és más arcát mutatja. Tavasszal a Hochschwab hegységben olvadó hó kristálytiszta vizét gyűjti össze, ekkor mutatja legszebb és legkiterjedtebb formáját. Nyáron folyamatosan visszahúzódik a tó, míg ősszel akár ki is száradhat.

Grüner See

A tó környéke szigorúan védett terület, a bivakolást kifejezetten tiltják. Nézegettem lakóautós parkolókat a közelben, de amikor a kisebbik gyermekem úgy döntött, hogy csatlakozik a kiránduláshoz barátnőstül, sátrastul, eldőlt, hogy kempingben fogjuk a hétvégét tölteni.

Camping Zenz

A legkézenfekvőbbnek a Camping Zenz tűnt Pichl-Großdorfban. Innen gyalog is megközelíthető a Grüner See, nem kell kiállni, majd visszamenni a lakóautóval. Biztos, ami biztos- mégis csak főszezon van- írtam nekik egy e-mailt, hogy péntek este 10 körül érkeznénk és a hétvégére maradnánk. Hamar jött a „visszaigazolás”- oké, gyertek!

Mivel hosszú, mintegy 340km-es út várt ránk péntek délután, előző nap mindent bepakoltunk, hogy a munkából hazaérve csak indulnunk kelljen. Sopronnál terveztük a határátlépést. Mivel még nem voltunk Ausztriában az idén, kicsit izgultunk, hogy a vadiúj EU-s oltási igazolványunkat illetve az antigén tesztet elfogadják-e. Szerencsére nem volt sor a határon és a papírokra is épphogy rápillantott az osztrák határőr, így gyorsan átjutottunk a határon. Eisenstadt után Bécsújhely, majd az S6 autópályán a Semmeringi hágó felé vettük az irányt. Tempósan haladtunk, de így is már sötétedett amikor Bruck an der Mur-nál elhagytuk az ismerős utat és megcéloztuk a Zenz család kempingjét.

Camping Zenz

Közel 10 óra volt, mikor megérkeztünk, a kemping lakói még jöttek-mentek, de a fő épületben sötétség és csend honolt. Kopogtam több helyen is, még végül az emeleti teraszon megjelent a tulaj. Én lent, ő fent , és hangosan kiabálva beszéltük meg, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk. Egy füves placcon egymás mellett lakóautók álltak sorban a sötétben, világítás nem volt, csak a lakókból kiszűrődő fények. Egy üres helyre mutatott a tulaj az elemlámpájával 2 lakóautó közé, oda álljunk be. A bejelentkezés annyi volt, hogy kért egy személyi igazolványt, megkérdezte, hogy hányan vagyunk és kérünk-e áramot. Elmondta, hogy az étterem már reggeltől nyitva van, hol találjuk a mosdót és a kávéautomatát, a boltot a faluban, valamint a telefonszámát vészhelyzet esetére. Azzal jó éjszakát kívánt és elment.  Igyekeztünk minél gyorsabban kipakolni a sötétben, hogy a többiek nyugalmát ne nagyon zavarjuk. A kis kidobós sátrat villámgyorsan felállítottuk, bele a felfújhatós matracokat a gyerekeknek. Egy gyors vacsora után mindannyian nyugovóra tértünk.

Reggel kilépve a lakóautóból csak ámultunk és bámultunk. Este a vak sötétben nem láttuk, hogy hová is érkeztünk. Magas hegyek vettek körül bennünket és egy kis tó partján álltunk. Minden harsogó zöld volt, a hegyek tükröződtek a tóban és harapnivalóan friss volt a levegő.

Békés reggel a kempingben

A kempingben kétharmad részben letelepített lakókocsik és faházak álltak. A tóparton volt a „turistás” rész, három sorban álltak a lakókocsik, lakóautók és a sátrak. A parcellák nem voltak egymástól sövénnyel elválasztva, csak a földbe süllyesztett kis fémlapok jelezték a terület határát. Több parcellához tartozott egy-egy villanydoboz és ivóvizes csap. A főépületben az étterem foglalt helyet, mellette egy földszintes épületben a mosdók és a mosogató.

Étterem

A szaniter helyiség teljesen korrekt volt, tiszta. A hulladékot-ahogy Ausztriában ezt megszoktuk- szelektíven gyűjtötték.

Korrekt és tiszta mosdó

A kisgyereknek volt egy kis játszótér, a nagyobbaknak pedig vízibicikli, sup, kajak kölcsönzés a tóparton. A tóban fürödni is lehetett, egy kis napozóstég is volt a tó közepén, a parton pedig zuhanyzó. Ha valaki horgászni akart, akkor az a tó túlsó, kempingtől távolabbi oldalán tehette meg, Néhány horgász ott vert fel a sátrát is. Aki csak gyönyörködni akart a tóban, az körbe tudta sétálni. Lenyűgöző látvány nyújtott, ahogy a hegyek visszatükröződtek a tóban.

Grüner See

A mostani kirándulás fő célpontja a Grüner See, a Zöld tó volt, így rögtön a tóparton elköltött reggeli után útra is keltünk. Visszamentünk a főútig, majd jobbra kanyarodtunk, és a Sparral majdnem szemben egy kis hídon átkeltünk a Laming patakon. A patak vize pont olyan hűs volt, mint amilyennek látszott.

A Laming patak vize tényleg nagyon hideg

A kristálytiszta patakot követve sétáltunk a gyalogösvényen, majd egy gyerektábor mellett elhaladva egy mellékúton folytattuk a sétánkat.

Házak és legelők kísérik utunkat

Házak és legelők váltották egymást, katonás rend mindenhol, helyenként hatalmas bálapiramisok.

A piramis csúcsán

Az út kényelmes volt, nem voltak igazán szintemelkedések. Először a Kreuzteich tavat értük el. Már ez is lenyűgözött.

Kreuzteich

Bámészkodtunk kicsit, majd mentünk tovább a zöld tó felé. Mielőtt elértük volna, a fogadónál megálltunk még és elintéztük a folyóügyeinket. Ahogy közeledtünk a célállomás felé, egyre több turistával találkoztunk, biciklivel, babakocsival, kutyával egyaránt sokan jöttek. A tó tényleg olyan valószínűtlenül zöld, mint a képeken.

Körbesétálható a Grüner See

Színét a benne lakó növények kölcsönzik. A tavat körülölelő sétaút egyes pontjairól a zöld más és más árnyalatait és a tó más-más arcát láthatjuk.

A zöld 50 árnyalata

A benne lévő víz annyira tiszta, hogy teljesen le lehet látni a tó fenekére is. Régebben sokan búvárkodtak benne, de annyira népszerű lett, hogy a tó védelmében ezt megtiltották. Ma már, ha kíváncsiak vagyunk, hogy mi van a tó fenekén, el kell jönni késő ősszel vagy télen, amikor is tó kiszárad. Ha teljes nagyságában szeretnénk csodálni, akkor pedig a május vége az ideális, amikor az olvadás már véget ért. Ilyenkor júliusban közepes nagyságú, helyenként már láthatók a visszahúzódás nyomai.

Helyenként már apad a tó

Miután kigyönyörködtünk magunkat és megkerültük a tavat, a Pfarrerteich tavat útba ejtve indultunk vissza. A Kreuzteichnél még megcsodáltuk a tópartra helyezett színes, festett köveket (valószínűleg kisiskolások munkái), majd a Laming patakot követve jutottunk vissza a falunkba, a kempingbe. Ebéd után a gyerekek fürödtek egy nagyot a tóban és társasjátékoztunk.

Ismeritek a Dobble játékot? Nem? Remek kikapcsolódás gyereknek, felnőttnek egyaránt. Hatalmas kacagások közepette próbáltuk megverni benne a gyerekeket, de nem sikerült 😊

A vasárnap délelőttöt sétával, tóparton üldögéléssel töltöttük.

Séta a tó körül

Kijelentkeztünk  a kempingből, 100€-t fizettünk négy felnőttnek 2 éjszakára.  Délhez közeledett az idő, amikor elindultunk hazafelé. A Laming völgyet végigbámészkodtunk, pénteken már sötétben jöttünk errefelé. Semmeringnél elkezdett esni az eső és hazáig jóformán meg sem állt. Hazafelé a határon nem volt senki, így csak a nagycenki Sarki Konyhánál álltunk meg lángost enni. Győrnél belefutottunk egy hatalmas felhőszakadásba, szerencsére nem lett bajunk, épségben hazaértünk.

A Grüner See és környéke remek hely egy hétvégi kiránduláshoz, de akár egy hosszabb Ausztriai út során is útba lehet ejteni. Egy biztos, minden bakancslistán ott a helye!

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.