Hogyan rögzítsünk vadkemping/bivak helyeket? Park4Night vagy Facebook?

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Bivakolás Salföldön

A minap több lakóautós csoportban is megjelent egy bejegyzés, hogy külön csoportot hoznak létre a bivak/vadkempinges helyek rögzítésére. Ide a csoporttagok fel tudják tölteni az általuk ismert helyeket koordinátákkal, fényképekkel, leírásokkal. Nagyon sokan lelkesedtek az ötletért, mások pedig (köztük jómagam is) a jól bevált Park4Night alkalmazást javasolták.

Akkor hová is érdemes feltenni a tuti helyeket? A Facebook csoportba vagy a Park4Night-ra? Szerintem mindkettőre!

Miért jó a Facebook csoport?

A Facebookot ma már szinte mindenki naponta használja. Ezt olvassuk újság helyett, innen tájékozódunk, itt tartjuk ismerőseinkkel a kapcsolatot. Pörgetjük az oldalakat ha unatkozunk, ha várakoznunk kell vagy csak úgy. A kedvenc csoportjainkba feltöltött információ órák alatt eljut a hasonló érdeklődésű társainkhoz. Teljesen logikus, hogy itt osztjuk meg a kedvenc bivak helyeinket is. Nagy előnye, hogy nemcsak a pontos GPS adatokat tudjuk megadni, de számtalan képet megoszthatunk nemcsak a parkolóról, hanem a környező tájról, szórakozási lehetőségekről. Hosszabb leírást is adhatunk a helyről, akár egy mini élménybeszámolónak is van elég hely. Hátránya, hogy később nehezen visszakereshetők az információk, nem lehet szűrni és a navigációs rendszerünkbe külön be kell vinni a hely adatait.

Miért jó a Park4Night?

Térképen látható az adott területen fellelhető összes rögzített parkoló hely. Mivel közösségi alkalmazás, több ember véleményét is elolvashatjuk. A parkoló helyeket tudjuk szűrni típus, szolgáltatások, a környékbeli aktivitások, de még a használók értékeléseinek alapján is. Az alkalmazásból közvetlenül meg lehet nyitni a navigációs rendszereket (Google maps, IGo, Waze stb..), nem kell külön bevinni ezekbe az adatokat. A fizetős opciónál elérhető az offline működés is. Hátránya, hogy csak 5 fényképet és korlátozott hosszúságú leírást lehet bevinni az adott helyhez. Mivel magyarul nem elérhető, alap szintű nyelvtudás jól jön hozzá (bár kis rutinnal enélkül is jól el lehet boldogulni vele).

Legyen mindkettő!

Legjobb, hogyha a kedvenc bivak helyeinket mindkét helyre feltesszük. A Facebookon közzétett bejegyzésekkel inspirálhatunk másokat, ötleteket adhatunk. A Park4Night-ban is rögzítve pedig segítjük lakóautós társainkat a tervezés/utazás fázisában.

Sokan használjuk a Park4Night alkalmazást, de már jóval kevesebben vagyunk, akik fel is tesszük a felfedezett parkoló helyeinket vagy esetleg a kipróbált helyeket véleményezzük. Egy közösségi alkalmazás akkor tud igazán jól működni, ha bele is teszünk információt, nemcsak kiveszünk belőle. A bejegyzés keltekor 929 magyarországi hely volt fent az alkalmazásban. Ha az idei évben legalább 100 “hardcore” magyar lakóautós feltenne 3-3 olyan bivak helyet/kempinget, ami még nincs fent, akkor év végére 300 hellyel, több mint 30%-kal gazdagítjuk Magyarország térképét. Mit szóltok hozzá? Benne vagytok? Én a magam részéről bevállalok legalább 20-at !

Tapasztalatom szerint a Facebookon rutin szerűen osztunk meg képeket, bejegyzéseket, de a Park4Night-ot a kevésbé ismerjük. Hogy ez ne legyen akadály, készítettem egy kis leírást, hogy hogyan lehet új helyet felvinni.

Készíts jó fényképeket!

Mielőtt a helyet rögzíteni akarod, érdemes fotókat készíteni előre. Egy helyhez 5 fotót lehetséges felvinni. Olyan fotókat kell készíteni, amiből a lakóautós könnyen azonosítja a helyet, illetve oda tudja képzelni magát/ a lakóautóját. Ha van szolgáltatás (pl. víz, áramvételi lehetőség, szennyvíz/Wc ürítési pont) akkor arról is érdemes lőni egy képet.

Lakóautó parkoló Zalec

Legalább egy távolabbi (nagy totál) képet érdemes készíteni a parkolóról. Ha áll bent lakóautó, az a legjobb, mert akkor más is oda tudja képzelni a sajátját. Fényképről sokszor nehéz megítélni, hogy mekkora a hely, el fogok-e férni. Ha látok lakóautót a képen, az mindig jó támpont számomra. Pl. ha úgy látom, hogy egy kis furgon alig fér el, akkor meg sem próbálok a 7,4 méteressel megállni. De ha látok 1-2 nagyobb lakóautót kényelmesen parkolni, akkor én is bátran megyek oda. Ha pont most nincs ilyen kép, az sem baj, később is tudsz majd feltenni illetve más lakóautós is feltölthet képet a bejegyzésedhez (én például szoktam 😉 ), amíg el nem éri az 5 képet.

A képeket fekvő (landscape) módban kell készíteni, az álló képeket nem kezeli jól az alkalmazás.

Induljon a feltöltés!

Ha már használod a Park4Night rendszert, akkor valószínűleg letöltötted az alkalmazást és regisztráltál. Ha még nem akkor töltsd le a Play áruházból vagy AppStore-ból és regisztrálj be. Sajnos magyarul nem elérhető, érdemes olyan nyelvet választani a lehetőségekből, amin a legjobban elboldogulsz. Az enyém angolul fut.

Ahogy megnyitod az alkalmazást, jobb oldalon alul van a menü. Erre kell rákoppintani.

Nekem a harmadik menüpont a „hely hozzáadása” „Add a place”. Ha nem angol nyelvűt használsz, akkor az adott nyelven az ennek megfelelőt keresd, erre koppints rá.

A következő lapon kell kiválasztani a hely típusát. Fontos, hogy a megfelelő ikont használd, mert később ez nem módosítható.Vannak lakóautós ikonok, amelyekkel olyan helyeket jelölnek, ami kifejezetten lakóautó parkoló, némi szolgáltatással. A zöld ikon ingyenes, a piros fizetős, a kék ikon a magánparkoló. Magyarországon viszonylag ritka a kifejezetten lakóautó parkoló, így leggyakrabban a sima „P” ikont fogod választani. Ez az éjjel-nappali parkoló. Ha éjszakára nem lehet maradni, akkor a sárga keretes „P” jelet jelöld be, ha a természet lágy ölén parkolsz, akkor a zöld fenyőfát. Ezen kívül felvihetsz szerviz pontot, terepjáróval megközelíthető parkolót és olyan farmot, gazdaságot is, akik fogadnak vendégeket.

A zöld „next”/”következő” gombra koppintva tudod a térképen megkeresni a helyet. Ha nem a domborzati térképen akarsz keresni, a jobb felső sarokban lévő ikonnal tudsz váltani. Legegyszerűbb, ha akkor viszed fel a helyet, ha pont ott vagy, mert akkor a kurzor automatikusan beáll az aktuális helyre.

A kis zöld jel szárát húzd oda az ujjaddal a térképen, ahol a helyet meg szeretnéd jelölni és a zöld „It’s here”/”itt van” gombra koppints rá.

A következő lapon bepipálhatod, hogy milyen szolgáltatások érhetők el a parkolóhelyen. Zöld gombra kattintva mehetsz tovább.

Ezen a lapon be tudod pipálni, hogy milyen aktivitás van a parkoló közelében (pl. játszótér, kilátópont, túraútvonalak, hegyikerékpár utak stb.) Zöld gombbal léphetsz tovább.

Itt tudod megadni a hely rövid leírását. Érdemes a legfontosabb információkat beírni németül/ angolul vagy a választható nyelvek közül valamelyiken. Persze magyarul is megteheted, de a külföldi felhasználók ezzel nem igazán tudnak mit kezdeni. Ha nem tudod megfogalmazni a leírást idegen nyelven (most a nyelvtanárok fogják be a szemüket!), akkor a google fordító segítségével fordítsd le a leírást és a másol/ beilleszt funkciók segítségével másold be. Lehet, hogy nyelvtanilag nem lesz tökéletes, de aki meg akarja érteni, az meg fogja! Ha magyarul teszed fel, akkor is nagyon sokat segítesz a magyar lakóautósoknak, a külföldiek pedig majd kommentben leírják a véleményüket.

Ebben a leírásban érdemes a legfontosabb információkat megadni a helyről, ami felkelti a leendő látogatók kíváncsiságát.

Pl. Tercia Hubertus étterem és panzió privát, őrzött parkolója. Az étterem vendégei számára ingyenes, éjszakára is lehet maradni. Nyitvatartási időben használható az étterem mosdója, szükség esetén az ivóvíz vétel is megoldható. Az étterem finom, magyaros ételeket, vadételeket kínál, elvitelre is. Ingyenes Wifi….

Ha idegen nyelv mellett magyarul is szeretnéd leírni, érdemes azt később, hozzászólás formájában megtenni.

(Nekem a szövegdobozból csak úgy enged kimenni, hogy a telefonomon alul a vissza nyilat kell megnyomni, I-phone-nál nem tudom, hogyan működik)

A zöld gombra kattintva tudsz tovább lépni és egyéb hasznos információkat tudsz megadni: parkolóhelyek számát, magassági korlátozást, árat, nyitva tartást.

A “next” gombra kattintva létre is hoztad a helyet. A Park 4 night megköszöni neked, majd a „szívesen”/ „You’re welcome „gombra kattintva tudsz fényképet feltölteni.

A második zöld gomra kattintva a saját telefonod galériájából tudod feltölteni a képet. Arra figyelni kell, hogyha a telefonod feliratozza a képeket (pl ráírja, hogy milyen telefonnal készült), akkor a Park4Night ezt nem fogadja el. Érdemes kikapcsolni az ilyen funkciót.

Ha megnyitotta a telefon a galériát, rákoppintasz a feltölteni kívánt képre. Itt még törölheted feltöltött képet, ha nem teszik vagy megismételve a műveletet újabbat tölthetsz fel.

Ha készen vagy, akkor a zöld „next” gombot nyomod. Ismét megköszönik a feltöltést, majd a „szívesen”/ ” You’re welcome „ gombra kattintva kész is vagy.  Ugye, nem is ördöngösség?

Ha utólag szeretnél módosítani, akkor megnyitod a helyet, a „more” menüre koppintva kiválaszthatod, hogy hibát jelentesz, bejelentkezel erről a helyről, képet adsz hozzá (Add picture), módosítod a hely adatait (edit this place) vagy törlöd (delete).

Bízom benne, hogy kedvet kaptál ahhoz, hogy a kedvenc helyeidet megoszd a lakóautós közösséggel. Előre is hálás köszönet érte!

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

3 válasz

 1. Kedves Szilvia, én már letöltöttem az alkalmazást, de még nem használtam csak belenéztem. Viszont, ha megindulhatunk végre akkor nagyon kellene. Csak úgy tudom maradéktalanul használni, ha regisztrálok? Ingyen regisztráció is van? Próbáltam kiválasztani mit szeretnék, de akkor rögtön az előfizetésre ugrik, bár nem sok pénz. Nagyon köszönöm válaszodat Fekete Erika

  1. Kedves Erika!
   Igen, kell regisztrálnod, de ingyenes. Ezzel is ugyanúgy tudsz keresni és ha találtál helyet, akkor oda tudsz navigálni más alkalmazással (pl. google maps), fel tudsz tenni helyeket, ahol jártál, véleményt tudsz írni a mások által felett helyekről. Viszont csak online használhatod.
   Ha előfizetsz, akkor le tudod előre tölteni azon ország adatait, ahová menni készülsz és a mások által felett helyek adatait is szerkeszteni tudod, bizonyos útvonal melletti helyeket is lehet vele szűrni. Enélkül is teljesen jól lehet boldogulni, ha van interneted. Szerintem először próbáld ki az ingyenes, alap verziót. Ha megszereted és hosszú távon szeretnéd használni (pl.internet nélkül is), akkor érdemes elgondolkodni az előfizetésen.
   Én annak idején úgy csináltam a regisztrációt, hogy számítógépen megcsináltam a fiókomat, majd azután a név/jelszó párossal léptem be a telefonon az applikációba. Néha most is laptopon tervezek, mert nagy képernyővel kényelmesebb. Ha kevésbé boldogulsz jól idegen nyelven, akkor így könnyebb, mert a google le tudja fordítani.
   https://www.park4night.com/compte
   Kellemes lakóautózást kívánok!
   Üdvözlettel:
   Berta Szilvi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.