VITA MIA mini-kemping: apró gyöngyszem az Isztria közepén

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Mindig kíváncsi vagyok az olyan helyekre, amelyeket mindenki 5*-ra értékel a Google-n vagy a Park4Night alkalmazásban. Vajon tényleg ilyen jó?

Ha az Isztriából nem csak a nyüzsgő tengerparti városokra vagyunk kíváncsiak, hanem belső Isztria természeti vagy épített értékeit is fel akarjuk fedezni, akkor ez a kemping jó kiindulópont a túrákhoz, vagy kellemes pihenő, megálló útközben.

Isztriai felfedező utunk tervezésekor már tudtam, hogy legalább egy éjszakát el fogunk tölteni ezen a helyen. A kemping Pazin városától néhány km-re fekszik. A 64-es útról Lindar városka mellett kell letérni, egy keskeny út visz a szőlőhegyre. Néhány száz méter után már látszik jobb oldalon a kemping. Sokat nem kell gondolkodnunk, hogy jó helyen járunk-e, mert a medence partján napozó tulajdonos széles mozdulatokkal invitál a bejárat felé. Ahogy megállunk a kis belső parkolóban, szembetűnik, hogy nagyon rendezett a kemping, de nem az a katonás fajta rend fogad, hanem inkább természetes, hívogató.

A recepció a szaniterrel közös épületben várja az érkezőket. Először kiválasztjuk a parcellát, utána megyünk vissza bejelentkezni. A tulajdonos ottjártunkkor egyedül viszi a kempinget. Felveszi az adatainkat (angolul nagyon jól beszél a srác), majd rögtön kapunk egy turistatérképet, amin bejelöli, hogy mit érdemes megnézni. Egészen pontos útmutatást kapunk, hogy hová érdemes menni autóval, biciklivel, vagy gyalogtúrára. A recepció bejárata mellett elhelyezett táblán hosszan sorolják, hogy milyen programokat tudnak szervezni. Valamint van lehetőség friss kenyeret rendelni és saját termelésű zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.

Már az első perctől szívélyes fogadtatásban van részünk, úgy érezzük, hogy tényleg örülnek nekünk.

A kempingben mindössze 14 parcella és 6 sátorhely található. A parcellák sóderezettek, nem túl nagyok, de ha valaki nem fér el, simán terjeszkedhet a füves részre is. A 7,4 méteres lakóval nem volt gond a beállás. Bár törekedtek a sík terület kialakítására, a lakóautóhoz nem árt éket vinni, hogy teljesen vízszintben legyünk. Néhány parcellánként van elektromos csatlakozási lehetőség (Eruro3-as csatlakozó aljzat) és vízcsap is van az oszlopokon. Vannak árnyasabb és naposabb helyek is. A parcellákat egymástól jelzésszerűen faágakból készült alacsony kerítések választják el.

Grillezhetünk is

Ha szeretnénk grillezni, 2 grillsütő is van a kempingben. Este a tűzrakó helyen tábortűz van, ahol beszélgetni, ismerkedni lehet. Gondolom, senkinek nem lenne kifogása az ellen, ha valaki szalonnát és nyársat is vinne magával 😉.

Készül a tábortűz

Ha valaki nem sátorban vagy lakóban szeretne aludni, van lehetőség mobilházat is bérelni. Tök jópofa, hogy a teraszán magas asztal van bárszékkel a szokásos műanyag kerti garnitúra helyett.

A szaniter helyiség egészen új, nagyon szép és folyamatosan rendben tartott. A női szakaszban 3 wc és egy zuhanyzó plusz mosdó, a férfi részen 2 wc, piszoár,1 zuhanyzó és mosdó kapott helyet. Mivel egyszerre kevés vendéget fogadnak, tökéletesen kiszolgálja a vendégek szükségleteit. A mosdók mellett van a kémiai wc ürítő, az épület oldalán kint pedig 3 mosogató. A szürke víz leeresztésére külön hely van, ugyanitt lehet vizet pótolni a lakóautóba.

Az épület mellett medence, napozó ágyak és napernyők várják a túrában vagy bringázásban kimelegedett vendégeket. A medence mellett természetesen bár is van, hatalmas tv-vel, gondolom a foci EB-k, VB-k idején közös meccsnézős sörözésre is várják a szurkolókat. Ha pedig belefáradtunk a pihenésbe, a homokos strandröplabda pályán aktivizálhatjuk magunkat.

A medence hűsölésre csábít
A bárban is múlathatjuk az időt

A környezet nagyon szép, csendes, nyugodt. Ha van kedvünk tehetünk egy sétát a szőlőhegyen vagy elmehetünk a közeli borászatba bort kóstolni. Belső Isztria gyönyörű városai autóval 1 órán belül elérhetők. A világ legkisebb városa, Hum kihagyhatatlan látnivaló. Mindenképpen érdemes elmenni Grožnjan városába, amit a művészek mentettek meg a kihalástól, Motovunba, ami a leghíresebb erődváros az Isztriai félszigeten vagy Dvigradba, ahol lassan visszaveszi a természet az uralmat a kihalt város felett.

Grožnjan- mintha Olaszországban járnánk

Pazin pedig csak néhány percre van, ahol a bátrabbak kipróbálhatják, hogy milyen egy szál drótkötélen átkelni a Sándor Mátyás barlangját rejtő szakadék felett. De bármelyik kisvárosba betérhetünk, garantáltan szép emlékeket viszünk magunkkal. Rengeteg túraútvonal van a környéken, amit akár biciklivel, akár gyalogosan végigjárhatunk.

Pazin- ki mer átcsúszni a szakadék felett?

A kemping remek kiindulási pont, ha csillagtúra-szerűen szeretnénk bejárni belső Isztriát, de ha körúton vagyunk, akkor is érdemes megállnunk egy éjszakára itt. Május végén, hétköznap a 14 parcellából 8 volt foglalt. Főszezonban szerintem bele lehet futni teltházba, így érdemes vagy előre foglalni, vagy odatelefonálni érkezés előtt. Május végén 1 éjszakára, 2 főre lakóautóval 24 Eurot fizettünk. Lehetőség van készpénzben Euroval vagy Kunával fizetni, illetve bankkártyát is elfogadnak.

A Vita Mia valóban olyan szuper hely, ahogy azt a korábbi vendégek véleményeiből olvasni lehet. Aki az Isztriából nem csak a tengerpartot akarja látni, esetleg rajong az olasz kisvárosokért vagy Toszkánáért, de közelebbi célpontot keres, annak jó szívvel ajánlom az Isztria közepén a bájos, vendégszerető Vita Mia kempinget.

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.