Könyvmoly a fedélzeten- ezer kötetes lakóautós könyvtár

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Két dolog kapcsol ki és tölt fel tökéletesen: a lakóautózás és az olvasás. Legjobb, ha egyszerre művelhetem a kettőt.

Amióta olvasni tudok, könyvmoly vagyok. Gyerekkoromban órákat töltöttem a könyvtárban, keresgéltem, olvasgattam, simogattam, szagoltam a könyveket. Ma is, ha betévedek egy könyvesboltba, elég nagy veszélyt jelent az időérzékemre és a bankkártya egyenlegemre nézve egyaránt. Ami a könyveket illeti, abszolút mindenevő vagyok. A klasszikusoktól kezdve a krimiken és kalandregényeken át a kortárs szépirodalomig és lektűrökig minden jöhet.

Lakóautós útjainkon is sokat olvasok. Télen, amikor hamar sötétedik, vagy nyáron a déli hőségben jól esik bekuckózni egy jó könyvvel a lakóba. Vagy éppen szép időben kiülni mellé, megpihenve egy túra után. Amikor pedig vacak az idő, esik az eső, egyenesen életmentő lehet.

Mivel sosem tudom előre, hogy mit fogok olvasni, szeretem, ha sok könyv nálam. Sőt, nagyon sok! Ha egy nehezebb könyvet elolvastam, sokszor jól esik utána valami könnyed. De olyan is előfordul, hogy rákattanok valamire (legutóbb Guillaume Mussoval estem plátói szerelembe) és olyankor egymás után falom ugyanannak a szerzőnek a könyveit, sorozatait.

A lakóautózásnál fontos a súly- és helytakarékosság, ezért e-könyv olvasón cipelem a könyveimet, így mindössze 250g-mal terhelem a rendszert.

A régi olvasóm sokat utazott velem

Felmerülhet rögtön a kérdés, hogy szükség van-e e-könyv olvasóra? Hiszen ma már mindenkinek van okostelefonja, tabletje. Mi a bánatnak kellene még egy kütyü?

A tabletek és okostelefonok mindegyikén lehet e-könyvet olvasni, a Google-nak, Amazonnak is van erre alkalmazása. Szerintem a legnagyobb telefonok képernyője is elég keskeny ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen az olvasás. A tabletek mérete tökéletes, de szemkímélőnek nem igazán lehet nevezni. Persze, ha csak az évi egy iskolai kötelezőt akarjuk letudni rajta, akkor pont megfelelő, de ha napi rendszerességgel sokat olvasunk, akkor jobban járunk, ha beszerzünk egy e-könyv olvasót, amit pont erre találtak ki.

Miért jó az e-könyv olvasó?

A kijelzőjük E-Ink/ e-tinta technológiát használ. Ez jóval kevésbé fárasztja a szemet, mint a telefonok/tabletek kijelzője. Energiatakarékos, csak akkor fogyaszt energiát, ha lapozunk vagy világítunk. Az e-tinta kijelzők általában fekete-fehérek (újabban már megjelent a színes is), de ez egyáltalán nem zavaró a könyveknél, hiszen a nyomtatott könyv is többnyire fekete-fehér. A legtöbb készüléknek van ledes háttérvilágítása, olvasólámpára sincs szükségünk este. A képernyő nem tükröződik erős napsütésnél, így a strandon is jól lehet olvasni.

Este is remekül használható anélkül, hogy bántaná a szemet

Kicsi a súlya, általában tok nélkül 200g alatt van, kevesebb, mint egy átlagos könyv. Aki próbálta már este az ágyban olvasni a Háború és békét, az tudja értékelni, hogy a kecses, könnyű e-könyv olvasót három ujjal is kényelmesen meg lehet tartani (és ha véletlenül belealszunk, akkor sem csap agyon a könyv).

Egy e-könyv olvasó átlagosan 4-8 GB adatot tud tárolni, több ezer kötetes könyvtárat tudunk magunkkal vinni egy olvasón.

Rendelkeznek automata szótárakkal, így nyelvtanuláshoz, idegen nyelvű könyvek olvasásához is jól használhatók.

Ma már nem ritka a vízálló verzió, akár a strandon, vagy otthon a kádban is nyugodtan olvashatunk vele.

Milyen e-book/e-könyv olvasót válasszunk?

Az igényeinktől és a pénztárcánktól függően több márka, több felszereltsége közül választhatunk. A belépő készülékek 30.000Ft-tól indulnak, egy középkategóriásat 50-80.000Ft-ért kaphatunk meg, egy színes, nagy kijelzős vagy „írható” verzió akár a 200.000Ft-ot is meghaladhatja.

Mérlegelési szempontok:

Kijelző: E-Ink Carta legyen. Az E-Ink Pearl már elavult, az LCD pedig terheli a szemet. A legtöbb fekete-fehér, nemrég jelent meg már színes kijelzős is, de szerintem nincs nagy jelentősége átlagos olvasónál.

Méret: én a 6″-7″-ost kedvelem, mert elég kicsi ahhoz, hogy bármilyen táskába beletegyem. Ennél kisebbet semmiképpen nem érdemes. A 8-10″-os inkább az “újságolvasás” kategóriát jelenti (arra viszont ilyen kell).

Háttérvilágítás: mindenképpen legyen. Esti olvasásnál kellemesebb, mint az olvasólámpa, és a férjet/feleséget sem zavarja. Van olyan is, aminél állítani lehet a hideg és meleg fény mennyiségét, valamint alkalmazkodik a környezeti fényviszonyokhoz.

Memória: legalább 4 GB, de nem baj, ha nagyobb. Egy könyv jellemzően 1-2 Mb, tehát ezen elfér 2-3ezer db.

Akkumulátor: minél nagyobb, annál jobb, de legalább 1500mAh. Ezzel simán kibírja 1 hónapig is.

Processzor: legalább 1 GHz

Súly: 200g-nál ne legyen sokkal több

Érintőképernyő: Jó, ha van, sokkal kényelmesebb. Van, aki a lapozáshoz jobban szereti a gombokat, olyan olvasót is lehet kapni, amin mindkettő van. A nagyon alap olvasók sokszor még csak gombokkal navigálhatók. 

WiFi: annak szükséges, aki közvetlenül az olvasóra szeretné letölteni a könyveket. Én inkább a számítógépről teszem át a könyveket, nekem nem kell, de másnak ez is lehet szempont.

Támogatott formátumok: epub, mobi, pdf, doc, docx, txt, jpeg, bmp a leggyakoribban, az mp3 akkor fontos, ha valaki szeret közben zenét hallgatni, esetleg ezen tanul nyelvet. Az azw speciálisan az Amazon Kindle olvasóra optimalizált formátum. Általában epub és mobi formában tölthetők le a könyvek a webáruházakból. Ha van egy jó konvertáló program, akkor ez nem szempont.

Hozzávaló tok: mindenképpen érdemes, én a könyvszerűen kihajthatót szeretem. Ezt általában külön kell venni hozzá. A jobb olvasókhoz van olyan tok, ami mágneses és ha kinyitod a könyvet, automatikusan feléleszti, ha becsukod, elaltatja, ennek energiatakarékossági szempontból van jelentősége.

Vízállóság: ha szempont a fürdőkádban olvasás, akkor érdemes vízállót venni.

Márkák:

Amazon Kindle: az e-book olvasók I-Phone-ja, nagyon jó, egyetlen hátránya, hogy az epub-ot nem támogatja, így gyakran kell konvertálni, ha ebben a formában töltöd le a könyvet (egyébként vannak ingyenes konvertálók, nem nagy kaland). Nekem ennek a Paperwhite 1-es verziója van 10 éve, és még mindig bírja, csak az akksija gyengélkedik kissé. Nemrég tettem szert a Paperwhite 5-re, ami már jóval gyorsabb, korszerűbb és vízálló. Arra érdemes figyelni, hogy van belőle reklámmentes. Az alap Kindle olvasókon futnak reklámok, ez engem nagyon idegesítene, én reklámmenteset vettem, némi felárral. Létezik még több típus is belőle, érdemes összehasonlítani őket.

PocketBook: ez is a piacvezetők között van, az anyukámnak ilyet vettem. Ezek között is vannak alap és prémium verziók, sőt most már színes is megjelent. Ebből van alap verzió is nagyon jó minőségben, prémium is, és a kettő között is találsz, a rászánt kerettől függően. Előnye, hogy több fájlformátumot kezel, mint a Kindle.

Onyx Boox: az első olvasóm ilyen márkájú volt, és később még egy. Sajnos, néhány éven belül tönkre ment mindegyiknek a kijelzője, a legutóbbi alig 2 évet bírt ki. A legszuperebb olvasóim voltak, funkcióban verték a Kindle-t, de elvesztettem a bizalmat a márkával szemben.

Kobo: ez is népszerű márka, de elég drága, ugyanez a tudás olcsóbban is elérhető.

Alcor Myth: ez olcsóbb, nem érintőképernyős, gombokkal navigálható. Egyszerű, de nagyszerű.

Honnan lehet e-könyvet beszerezni.?

Szinte minden online könyvesboltban meg lehet vásárolni őket, angol nyelven talán az Amazonon van a legszélesebb kínálat.

Ha valaki a klasszikusokat kedvei, akkor a Magyar Elektronikus Könyvtárban érdemes körülnézni, rengeteg régi könyvet digitalizáltak. Innen legálisan és ingyenesen letölthetők a könyvek. Rejtő Jenő rajongóknak kötelező!

Vannak illegális források is, ahonnan mindent is le lehet tölteni, ennek most nem csinálnék reklámot.

A könyveimet a szintén ingyenesen letölthető Calibre programmal tartom karban. Nagyon szeretem, mert tudom szerkeszteni a könyv adatait, konvertálni a megfelelő formátumba és közvetlenül feltölteni az olvasómra. Nyilvántartja a sorozatokat, kereshetek írók, címkék alapján is. A program pontosan tudja, hogy az én olvasómnak milyen fájlformátumra van szüksége, csak olyat enged feltölteni. Azt is látom, hogy melyik könyv van már fent az olvasómon. Egyetlen dologra kell figyelni, a doc, docx formátumot nem tudja konvertálni, rtf-ként kell feltölteni a programba.

Egyszóval, az e-könyv olvasó remek találmány könyvmolyoknak. Bár nincs papír illata és nem úgy kell lapozni, mint egy igazi könyvet, de garantáltan nem okoz túlsúlyt a lakóautóban!

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

3 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.