Camping Nevio- Dalmácia zöld ölében

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Ha elszánnátok magatokat, hogy délebbre kalandozzatok Horvátországban, a Nevio kemping remek bázis a Pelješac- félsziget felfedezésére vagy elő és utószezonban megállónak egy dalmát körúton.

A Pelješac-félsziget Horvátország második legnagyobb félszigete az Isztria után. Egy keskeny földnyelv köti össze a szárazfölddel. Már hídon keresztül is meg lehet közelíteni, nem kell kétszer átkelni a bosnyák határon vagy kompozni.

Pelješac-híd

A félsziget gyéren lakott, dombos, hegyes, a kilátás lélegzetelállító a hegyek oldalában futó szerpentinről. A partot apró halászfalvak ékesítik, az egyetlen nagyobb város Orebić, aminek a szélén találjuk a Nevio kempinget.

Camping Nevio

Már az út mentén elhelyezett tábláról megtudhatjuk az összes fontos információt a kempingről, hogy  pl. lehet sört kapni. A főútról lekanyarodva pár méteren belül elérjük a recepciót, ami előtt a lakóautóval parkolni tudunk.

Recepció

A recepció nem túl nagy, két munkaállomással működik, de a kemping is inkább közepes méretű, 170 parcella és kb 50 mobilház található benne.

Parcellák

Jó kilátások

A meredek part okán teraszos kialakítású a kemping, az egyes szinteket keskeny, néhol meredek utak kötik össze. Ügyes manőverezéssel akár a partra is le lehet menni egy 7-7,5 m-es lakóautóval, de a nagyobbaknak vagy a lakókocsiknak praktikusabb inkább a felsőbb részeken helyet keresni.

Helyenként meredek a helyzet

A parcellák mérete 32 és 160 m2 között szór, a tengerparti parcellák jellemzően kisebbek. A honlapon nem találtam, de a recepción kapott térképen pontosan feltüntetik a méreteket. A legtöbb parcella árnyékos, és nagyon sok helyről közvetlenül gyönyörködhetünk a tenger látványában (A+ kategória).

Este a parton

Áram (nem mért) mindenütt van, a drágább helyeken víz és szennyvíz csatlakozási lehetőség is. Némelyik parcella annyira eldugott,vadregényes, hogy akár vadkempingnek is érezhetjük.

Mintha nem is kempingparcella lenne

Az ingyenes wifi elvileg minden parcelláról elérhető, de leginkább böngészésre alkalmas, streamelni nem igazán jó.

A parcellákon tilos a tűzgyújtás viszont elszórva több grillsütő is elérhető.

Mosdók

Összesen 4 mosdó blokk működik, elszórva a kemping területén. Az 1-es mosdóblokkban érhető el az összes szolgáltatás, de az alapfunkciók, mint wc, zuhanyzó, mosogató mindegyikben megtalálható. Mindegyik mosdó nagyon igényesen kialakított és makulátlanul tiszta.

Az 1-es mosdónál találhatók a mosó és szárítógépek, a kutyazuhany, a kémiai wc kiöntő. A mozgássérült mosdó, a privát fürdőszobák és a gyermek mosdó is itt van. Ez utóbbi nagyon praktikusan a férfi és női mosdó között foglal helyet és mindkét oldalról megközelíthető.

Minden nő álma

Amivel korábban még találkoztam kempingben, az az ingyenes ipari mosogatógép. Egyszerre 1 fióknyi mosatlant lehet bele tenni, a mosószert maga adagolja és 5 perc alatt elmosogat és szárít. Eléggé szkeptikus voltam az 5 perccel kapcsolatban, de valóban nagyon szépen elmosogatott, a szárítás csak részleges volt (de ez a műanyag edényeknél mindig bajos). Szóval, kérnénk szépen minden kempingbe ilyet!

Szerviz lehetőség

A bejárat mellett van egy szerviz állomás, ahol a lakóautóból a szürke vizet lehet leengedni és friss vizet vételezni. Ha valaki megfelelő csövekkel rendelkezik, akkor ez a parcellán is megoldható.

Szerviz pont és szelektív hulladékgyűjtő

A hagyományos kémiai WC ürítő mellett Camperclean automata is segíti a Thetford wc tulajdonosokat. A használata ingyenes és magába foglalja a zöld lebontó folyadékot is. Persze közel sem tisztítja ki annyira alaposan a tartályt, mint a férjem, de jó játék.

Wc-tartály tisztító automata

Strand

A kemping strandja főleg apró kavicsos és kisebb részben sziklás. Aki homokos strandot szeretne, annak el kell sétálni a város felé, útközben az is van.

A tenger nem mindig ilyen viharos

Mivel a kemping területe egy meredek hegyoldalon van, ezért a felsőbb parcellákon lakóknak hazamenni a strandról a napi fitnesz kihívás teljesítését is jelenti egyben. De az edzettlenebbeknek sem nagy probléma, hogy kicsit meg kell állni menet közben és gyönyörködni lehet a szemközti szigeten trónoló pici kápolnában.

Távolban egy kis kápolna

Egy kisebb medence is található a kempingben, aminek a partján lehet pihenni, napozni.

Étkezési és vásárlási lehetőség

A kempingnek étterme és sörözője, kávézója is van. Ha ez nem elég, akkor gyalog fél óra alatt el lehet érni a városközpontot, ahol nagyobb a választék.

A kempinggel szemben, a főút túl oldalán 3 nagy szupermarket is van, itt minden élelmiszert be tudunk szerezni. A Tommy szupermarketben még néhány fajta meleg ételt is tartanak (pl. lasagna, grill csirke) arra az esetre, ha nincs kedvünk sem főzni, sem étterembe menni.

Sport és szórakozási lehetőség

A kemping bejáratánál alakították ki a sportpályákat, teniszezni, focizni, kosarazni lehet. Mellette játszótér, gyerek tábor, szabadtéri kondi park és minigolf.

Minigolf

Óriás sakkot már több helyen láttam, de óriás „Ki nevet a végén?”-t még nem, a kisgyerekeknek jó móka lehet.

Ki nevet a végén?

Orebić

A várost gyalog is meg lehet közelíteni, kb. 500 métert kell a főút mellett menni (járdán), majd a borászat mellett lekanyarodni a tengerpartra. Főszezonban vízi taxi is működik.

Orebić

A tengerparti sétányon az elegáns hotelektől az építkezési területig mindennel találkoztunk. Apró kavicsos, sziklás és homokos strandok váltakoznak a városig.

Orebić kikötőjéből indulnak a kompok Korčula szigetére. Ha gyalog szeretnénk átmenni érdemesebb a „passenger ferry”-t, azaz a személyszállító hajót választani, ami olcsóbb a kompnál és rögtön az óvárosba visz.

Kedvezmények

A kemping elő és utószezonban elfogadja a kempinges kedvezménykártyákat, az ACSI kártyával 2 éjszaka 2 főnek 50€ volt. Ár/érték arányban kiváló kemping.

Ha valaki kedveli a kevésbé zsúfolt helyeket és ezért szívesebben utazik messzebbre, nagyon jó választás a Nevio kemping. Jó szívvel ajánljuk!

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

4 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.