50+ Campingpark Fisching- Béke és nyugalom Stájerországban

Berta Szilvia

Berta Szilvia

A minap a Facebookon nagy felháborodást váltott ki, hogy egy kempinges társunk „gyermekmentes” kempinget keresett. Fészbúk népe persze nem kímélte, ha az összes kommentet elolvasta, simán bűnözőnek érezhette magát, de minimum erkölcstelen, deviáns egyénnek. Pedig a hanyatló nyugaton, méghozzá szomszédunkban Ausztriában van ilyen kemping, ami azt jelenti, hogy igenis van rá piaci kereslet. Mivel éppen arra jártunk, ugyan nem terveztük előre, de kíváncsiságból egy egyéjszakás kaland erejéig kipróbáltuk.

Stájerországban, a Mura völgyében, Fisching településen található a családi vezetésű 50+ Campingpark. Már a nevéből is látszik a célcsoport. Ha nem is csak az 50 évesnél idősebbek jöhetnek ide, de kizárólag felnőtt vendéget várnak, kutya nélkül.

Megérkezéskor leparkoltunk a lakóautóval. A recepció bejárata zárva volt, csengetésünkre előjött valaki az étteremből, és a köszönés után rögtön a „No children, no dogs?” kérdés hangzott el, a félreértések elkerülése végett. Majd miután megnyugtattuk, hogy momentán egyikkel sem rendelkezünk, az étterembe kísértek bennünket és a bejelentkezés a bárpultnál történt meg. Kaptunk egy tájékoztató füzetet, amiben a házirend is benne volt, valamint a ránk vonatkozó árak. 5€-t kellet fizetnünk kaucióként a sorompót nyitó jelkulcsért. Előre nem lehetett kifizetni az kempingdíjat, csak távozáskor. 1 éjszakára augusztusban 45€-t fizettünk, de szeptembertől már elfogadják az ACSI kártyát, ami jóval kedvezőbb árat jelent. Azt elég nehezen emésztettem meg, hogy nem lehet bankkártyával fizetni, csak készpénzben. Vissza a sötét középkorba?

A recepció 7.30-12.00 és 14.00-20.00 óra között működik. 12.00-14.00 és 22.00-7.00 között csendes pihenő van, ilyenkor az autóforgalom szünetel.

Nem konkrét parcellát kaptunk, az 1-12. parcella blokkban kellett helyet keresnünk magunknak. Mivel nem voltak sokan, így válogathattunk is. A kemping nagyon szépen parkosított, de a bokrokat néhány helyen hagyják terebélyesedni, ezért végigsimogatják az autó oldalát, ami felettébb bosszantó.

A parcellák 100-130 m2 közötti nagyságúak. 6 A árammal, ivóvíz és szennyvízcsatlakozóval ellátottak. Legtöbbjük napos vagy félárnyékos.

Elöl inkább sóderes (részben fűvel benőtt) parcellákat alakítottak ki, hátrébb nagyobb füves terciák voltak. Mindenfajta bekerítést tiltott a házirend, lakókocsit letelepíteni amúgy sem engedtek.

A szaniter helyiség osztályon felüli. Tiszta, rendezett, praktikus kialakítású. A zuhanyblokkokban mosdók is voltak. A dekoráció miatt még kellemesebben érezhette magát az ember.

A mosogató is a zuhanyzóval, Wc-vel együtt a panzió földszintjén kapott helyet. Külön díjért mosógép és szárítógép is elérhető volt.

A kempingben nemcsak a lakójárművel vagy sátorral érkező vendégekre számítottak. Apartmanokat is lehetett bérelni, illetve a kerékpárral érkezőket kis bungalók várták.

A szaniter helyiség előtt közvetlenül találtuk a szelektív hulladékgyűjtőt, a szerviz pontot és a wc- chemet.

A szaniter bejáratánál egy automata volt, ahol a legszükségesebb(?) dolgokat meg lehetett vásárolni, icipicit túlárazva. Mivel a faluban nincs bolt, csak a szomszédos Zeltwegben vagy Judenburgban, így végszükség esetén ráfanyalodhatunk, bár a magam részéről ezt kizártnak tartom.

A felfrissülésről egy úszótó gondoskodik.

A tavacska alig nagyobb, mint egy kerti tó. Rendkívül hangulatos és nagyon bio, de részemről inkább csak a látványt élveztem, belemenni nemigen volt indíttatásom. Egy sima medencének jobban örültem volna. Oké, az az én bajom, hogy nem szeretem, ha mindenféle állatok és növények velem együtt fürdenek.

A tó körül több pihenő alkalmatosság is állt, napágyak, függőágyak és egy sárga műanyag királyi trón. Ez elég gagyi kinézetű volt, de ha valaki ettől érzi magát királynak, ki vagyok én, hogy lebeszéljem róla. Kipróbáltam én is, nem éreztem magam királykisasszonynak benne 😉

A kemping háta mögött is folytatódott a pihenő zóna.

Egy hatalmas virágos rétet alakítottak ki, ami körül s a közepében le lehetett pihenni. A Mura völgyét körülvevő hegyekben gyönyörködve vagy egy jó könyvet olvasva tényleg remekül ki lehet kapcsolódni a hétköznapokból.

A kempingben étterem is működik, helyi alapanyagokból főzik az ételeket. Mi nem próbáltuk ki.

A fűszer kertet nagyon kedves ötletnek tartom, lehet belőle vinni a főzéshez.

A környéken több kirándulási lehetőség is van, a kerékpárút hálózat lehetővé teszi a környék két keréken való bebarangolását.

A kemping tényleg rendkívül csendes, a legnagyobb zajt a madarak csiripelése és a szomszédok lépteinek hangja jelentette a sóderes úton. Az infrastruktúra a legmagasabb kempinges igényeket is kielégíti, minden adott néhány pihentető nap eltöltéséhez (izgalmakat itt ne keressetek, nincs!). A kemping alkalmas lehet néhány napra bázisként a környék bejárására, vagy egy éjszakára megállónak egy hosszabb túrán. Készpénzt ne felejtsetek el vinni!

Berta Szilvia

Berta Szilvia

Szenvedélyem a lakóautózás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Berta Szilvia

Ősz a Wachauban lakóautóval

A Világörökség részeként számontartott Wachau minden évszakban csodálatos úticél. Ősszel különösen élvezetes lakóautóval bejárni.

Berta Szilvia

Hegyvidéki romantika Semmeringen

30 éves házassági évforduló, Ausztriában, lakóautóval. Semmeringi vasút túra, Erzberg élménybánya és bájos osztrák kisvárosok.